Avgang Bekkjarvik ca kl. 1100 med retning sydover. Passerte Siglo og stoppet i Mosterhamn for lunsj kl 1515. Tok meg god tid der og dro derfra kl. 1730 med videre kurs mot Espevær i Bømlo kommune litt nord for Haugesund.Ankomst Espevær kl.2000 etter en kjempefin seilas med endel kryss. Ble anbefalt stedet av Ståle på Hjellestad som fortalte om UFO-ringen der som ble oppdaget i 1975. Avtrykket skal være et av de største i verden. Har tenkt å ta en titt på det imorgen.
På midten av 1800-tallet kunne det være mellom 20 000 og 30 000 mennesker på øya når silda slo til! Til sammenligning var det i Bergen på denne tiden 26 000.
I dag bor det ca 170 mennesker på Espevær og øya er bilfri. 365 holmer og skjær hører til Espevær.
lørdag 31. juli 2010
fredag 30. juli 2010
Bergen - Bekkjarvik
Kastet loss ca kl.1500 etter å ha fulgt Sidsel til flybussen som startet foran SAS-hotellet rett borti gata.
Hadde lite vind og kjørte for motor til broa ved Lille Sotra der jeg heiste seil.
Var i nærheten av Flesland og så flyet til Sidsel fra sjøen da det letta kl.1755. Passerte Hjellestad og ringte Åge og fortalte at jeg seilte forbi.
Seilte gjennom Austevoll kommune som består av 667 øyer. Etter å ha studert litt i kartet og bøkene mine bestemte meg etterhvert for å gå inn til Bekkjarvik og tilbringe natta der. Det er meldt sterk nordavind.
Ankomst Bekkjarvik ca kl.2100. Havna var ganske full da jeg kom inn og jeg ble liggende som nr.3 utenpå 2 andre båter som lå langsmed brygga. De dro imidlertid videre idag. Skulle rekke et bryllup i Bergen.
Nå ligger jeg som en konge langsmed et flott kaianlegg. Havna ble i 2007 kåret til Norges beste havn av Båtmagasinet. Har både strøm og vann. Har vært uten strøm noen dager så det var godt å få koblet seg på.
Har bestemt meg for å bli over natten. Imorgen blir det motvind.
Det ligger et gammelt ærverdig gjestgiveri med flott meny her - Bekkjarvik Gjestgiveri. Det ble bygget på slutten av 1600-tallet på befaling av da danske kong Christian Quart som på 1500-tallet bestemte at gjestgiverhus skulle bygges for hver halve eller hele dagsreise i skibsleden.
I Bekkjarvik har de levd av å salte sild, eksportere hummer, lage tønner og notoppheng.
Her var det et samfunn med sjøhus, bakeri og brenneri.
Det blei krøll med vaskemaskinen og jeg ringte til Solveig, som hadde bla. med dusj og vaskemaskinene å gjøre. Solveig viste seg å være ei fresk 71 år gammel dame som heiv seg i bilen og kjørte de fem km. hit.
Det ble en lang og hyggelig prat. Så hun synes like godt at hun kunne åpne til museet og viste meg rundt. Her er det mye sildefiske, sjøfarts historie i veggene. For ei dame!!!
onsdag 28. juli 2010
Bergen - 631 nautiske mil
Da jeg ankom Bergen hadde jeg tilbakelagt 631 nautiske mil på min tur fra Oslo.
Klokken 0715 gikk båten som lå utapå. Resten av gjengen kastet loss 0900. Så det ble litt jobbing på morran før Cara lå innerst til kai.
Fin frokost og fløibanen opp til Fløien. Været lettet så vi fikk fin utsikt over byen og omgivelsene. Fiskesuppe og hvitvin oppe på Fløien. Handling av mat og i denne stund klar for å gå på byen å spise.
Sidsel har booket SAS kl 1755 i morgen.
Vi spiste lammeburger og hjorteplomme med bakt gresskar og solbærsaus på "Kjøttbasarene". Vinen var en Barbera d'Alba og både maten og vinen smakte kjempegodt.
Hvitvin og Irish etterpå på Steaken, som er nærmeste nabo til Cara her i Vågen. Nydelig kveld i Bergen!
Det er forøvrig døra som er skjeiv, ikke Sidsel
tirsdag 27. juli 2010
Hjellestad - Vågen i Bergen
Avgang Hjellestad marina kl. 1330. Motor forbi naustet, og opp leia forbi kjente trakter siden jeg tjenestegjorde deler av min førstegangstjeneste på Håkonsvern. Videre gjennom Vatlestraumen hvor det virkelig var sterk strøm og storlaksen hoppa. Vannet "kokte" rundt båten.
Ligger utenpå som nummer to av fire båter her i Vågen, foran de gamle fine hansahusene.
Handlet Dr. Nielsen og div på polet og etter pastalunsj med rødvin slokna vi begge.
Våkna ved flaggfiring (2100) og med regn.
Hjellestad
Vi ble vekket av Kasper som hadde løpt ned fra naustet for å hilse på. Vi spiste fin frokost sammen i naustet som ligger 5 minutters gange fra båthavna.
Vi dro så for å kaste søppel og til båtbutikk for å kjøpe påhenger til unga's nye gummibåt. Reiste en tur til Lagunen for å kjøpe Dr. Nielsen som de dessverre ikke hadde, men vi kjøpte reker, krabbeklør og ferske bakevarer.
Skiftet filter på vannutskiller og diesel da vi kom tilbake.
Etterpå ble det igjen helaften på naustet, med reker og hvitvin. Susanne, Helene og Ståle spiste sammen med oss og etterpå kom også Torbjørn på besøk.
Mens vi satt der kom plutselig "Jesus" gående på vannet forbi naustet.
Mens vi satt der kom plutselig "Jesus" gående på vannet forbi naustet.
søndag 25. juli 2010
Våge - Hjellestad
Ringte og gratulerte Gro som fyller 60 år i dag den 25.
God frokost før avgang Våge kl 1400 i fin seilvind og sol. Fortøyde i Hjellestad marina kl 1800, som ligger rett ved innflyvningen til Flesland.
Hvitvin til velkomst komiteen ombord, og grillaften i naustet hos Kirsten, Åge og ungene. Ståle og datteren Helene kom også.
Sidsel mønstra på og vi er ombord igjen etter første landlov kl 0230.
Hjellestad ligger ikke langt fra Flesland flyplass og flyene kommer lavt over naustet nesten hele tiden. Moro å følge med.
Hvitvin til velkomst komiteen ombord, og grillaften i naustet hos Kirsten, Åge og ungene. Ståle og datteren Helene kom også.
Sidsel mønstra på og vi er ombord igjen etter første landlov kl 0230.
Hjellestad ligger ikke langt fra Flesland flyplass og flyene kommer lavt over naustet nesten hele tiden. Moro å følge med.
Sundal - Våge
Kl. 1000 satt jeg på sykker`n.
De første 200 høydemeterne gjorde meg svett!
På toppen fant jeg at jeg hadde mista sykkeltaska og sykla ned igjen for å finne den.
Bondhusvatn ligger på 190 meter. (Se bilde av båt og Fonna). Gikk så i et par timer til Folgefonna nasjonalpark og Bondhusbreen, som er på andre siden av vannet. Breen gikk ned til vannet tidligere. Trosset varselskiltene og gikk til foten av breen og bada naken i kulpen og fallet under.
Drakk vann og spiste Kvikklunsj.
Brukte fire timer på turen og pilsen smakte fortreffelig.
Ble faktisk litt småbørst (ikke dobørst) ved avgang kl 1600.
Nydelig seilvind og jeg hadde 7,6 knop på kryssen ut fjorden.
Motvind og motstrøm i Lukksund, så det ble motor til Våge i Bjønnafjorden.
Inne ved kai i Våge kl 2200 og kjøkkenet var stengt på resturanten her!
fredag 23. juli 2010
Norheimsund - Sundal i Maurangerfjord
Det hvite i midten er Fonna
Hovis ombord.Støvsuging og vask ute og inne. Skrubba teak!
Avgang Norheimsund kl 1100 fin seilas til det ble vindstille. seilte i i kortbukse bar overkropp. Motor inn Mauranger fjorden. Jeg vil opp på Folgefonna. Det blir sykkel et stykke og på beina
den siste timen.
torsdag 22. juli 2010
Norheimsund
Mer vask i dag.
Tur til Hardanger Fartøyvernsenter som er eit annleis museum. "Båt" og "fartøy" er hovudtema deres. Mange fartøy har levd spennande liv som fortel om utviklinga av det moderne Norge. http://www.fartoyvern.no/
På vei tilbake kjøpte jeg et speil med led belysning. Nina Neteland het dama bak disken. Hun sendte meg til Steinsdalsfossen som er en av Norges mest populære turistplasser. Steinsdalsfossen er en stor flott foss med et fall på 50 m. Det som er Steinsdalsfossen sitt kjennetegn er at en kan følge en sti slik at en kan gå bak fossen. Når man står under fossen får en virkelig følelsen hva en foss er, Steinsdalsfossen er på sitt største og flotteste i mai - juni under snøsmeltinga.Nina lånte meg sykkelen sin uten at jeg hadde spurt, for der kunne jeg også få den typiske vestlandsmaten som hun sa. Fin tur og foss, men de hadde kun "fast food" igjen da jeg kom frem!!
Får se om jeg havner på hotellet. Der har de buffèt med typisk vestlandsmat, som hun sa på gebrokkent norsk i resepsjonen :-)
Kvinnherad | Hordaland | 132.5 | 76.5 | 21 |
Nedbør totalt og på et døgn er 76.5 mm |
onsdag 21. juli 2010
Indre Fyksefjord - Nordheimsund
Pøsregn, vindstille og lett tåke. Motor hele veien til Norheimsund.
Ligger i gjestehavna utenfor Polet og Coop, og har fyllt opp båten.
Det eneste serveringsstedet her er en italienske pizzarestaurant. Regn hele dagen. Men jeg skal ligge i reint sengetøy i natt. Har nemlig vasket og kjørt tørketrommel i servicehuset.
Snakka forresten med noen på brygga her i Norheimsund i dag. Det var målt orkan i kastene i Rosendal fredag da jeg kom dit!!
Fyksesund - Indre Fyksesund / Botnen
Jeg har hatt det kjempefint og sjelden truffet så gjestfrie folk og som er så lett å bli venner med, som Marianne og Steinar. Følte meg som en i familien.
Men jeg er dårlig til å huske navnene på Steinars fire jenter og Mariannes fem barn.
I regnværet og etter avskjed med familien Skåre, var planen å reise ut fjorden. I stedet svingte Cara inn fjorden.
Det står i guiden om Gamlastova Gardsresturant, og om fjell som er som Geiranger i miniatyr. Fjellene stuper rett ned langs fjorden, og de er vel tusen meter høye minst. Litt rart å være "not online". Ikke telefon eller nett, men med kjempenatur!
Turen til fots opp til Botnen fjellgård var to km. Men Marit som driver stedet sammen med gubben hadde ikke mat klar før til kvelds. Hun drev med irsk storfe og serverte karbonader til buffèten.Da skulle det komme et følge på seks over fjellet fra Voss. Hun var litt usikker på om de klarte turen på grunn av været med regn og skodde. Åpningstider var torsdager og søndager. Dette var i går tirsdag. Det er ikke vei til stedet, men man f. eks kan bli hentet fra brygga og opp med bil!
Det ble mat ombord i Cara. Sjølfiska ørret til nattmat.
Mye nedbør, men blikk stille. Som å sove på stuegulvet, og med trommende regn på dekk.
Men jeg er dårlig til å huske navnene på Steinars fire jenter og Mariannes fem barn.
I regnværet og etter avskjed med familien Skåre, var planen å reise ut fjorden. I stedet svingte Cara inn fjorden.
Det står i guiden om Gamlastova Gardsresturant, og om fjell som er som Geiranger i miniatyr. Fjellene stuper rett ned langs fjorden, og de er vel tusen meter høye minst. Litt rart å være "not online". Ikke telefon eller nett, men med kjempenatur!
Turen til fots opp til Botnen fjellgård var to km. Men Marit som driver stedet sammen med gubben hadde ikke mat klar før til kvelds. Hun drev med irsk storfe og serverte karbonader til buffèten.Da skulle det komme et følge på seks over fjellet fra Voss. Hun var litt usikker på om de klarte turen på grunn av været med regn og skodde. Åpningstider var torsdager og søndager. Dette var i går tirsdag. Det er ikke vei til stedet, men man f. eks kan bli hentet fra brygga og opp med bil!
Det ble mat ombord i Cara. Sjølfiska ørret til nattmat.
Mye nedbør, men blikk stille. Som å sove på stuegulvet, og med trommende regn på dekk.
mandag 19. juli 2010
Fyksesund
Dette er fire bilder sammensatt utsikt fra pila
Cara og jeg hadde en stille natt på brygga til Steinar.
Kl 1100 var det opp i snøskuffa på traktoren for å kjøre det første stykket opp mot fjellet til Sekk. Skårsete er et gardsbruk/seter hvor dyra går på sommerbeite. Det var veldig bratt opp dit til 643 meter over havet.
På setra ble det kaffe og nogo attåt.
Vi venta noen timer på at skodda skulle lette for å gå til Mannfjell, som er 1200 meter høyt.
Dessvere letta ikke tåka, men vi fikk glimtvis fin oversikt over dalføret.
Fra Mannfjell kan man se ut til havet, Hardangervidda og Folgefonna.
Mitt forslag på å reise til Nordheimsund for et bedre måltid ble nedstemt. Steinar skal kjøre med datter og kjæreste til Voss midnatt, så det ble laksemiddag på småbruket i stedet.
Cara og jeg hadde en stille natt på brygga til Steinar.
Kl 1100 var det opp i snøskuffa på traktoren for å kjøre det første stykket opp mot fjellet til Sekk. Skårsete er et gardsbruk/seter hvor dyra går på sommerbeite. Det var veldig bratt opp dit til 643 meter over havet.
På setra ble det kaffe og nogo attåt.
Vi venta noen timer på at skodda skulle lette for å gå til Mannfjell, som er 1200 meter høyt.
Dessvere letta ikke tåka, men vi fikk glimtvis fin oversikt over dalføret.
Fra Mannfjell kan man se ut til havet, Hardangervidda og Folgefonna.
Mitt forslag på å reise til Nordheimsund for et bedre måltid ble nedstemt. Steinar skal kjøre med datter og kjæreste til Voss midnatt, så det ble laksemiddag på småbruket i stedet.
Rosendal - Fyksesund
To av døtrene til Steinar
Seilte fra Rosendal kl 1100.
Deilig medvindseilas med fokk. Delte en Dunavar hvitvin med meg selv, samt hvitløksmarinerte scampi og ferskt Alpebrød. Framme ved Fyksesund kl 1600.
Marianne og Steinar oppdaget Cara fra andre siden av den trange fine fjorden, og kom over. De hadde picknik med alle ungdommene, som døtrene til Steinar har på besøk. En amerikaner, og tyske og en fransk studenet.
Et glass ombord i Cara og invitasjon til grillaften på småbruket. Forrett var nytrukket torsk. Hovedrett grillet kotelett, poteter og deilig salat. Bål i balja, og seinere foran peisen. Ombord kl 0100. Ingen nett tilgang. Cara ligger akterfortøyd på brygga til Steinar.
Deilig medvindseilas med fokk. Delte en Dunavar hvitvin med meg selv, samt hvitløksmarinerte scampi og ferskt Alpebrød. Framme ved Fyksesund kl 1600.
Marianne og Steinar oppdaget Cara fra andre siden av den trange fine fjorden, og kom over. De hadde picknik med alle ungdommene, som døtrene til Steinar har på besøk. En amerikaner, og tyske og en fransk studenet.
Et glass ombord i Cara og invitasjon til grillaften på småbruket. Forrett var nytrukket torsk. Hovedrett grillet kotelett, poteter og deilig salat. Bål i balja, og seinere foran peisen. Ombord kl 0100. Ingen nett tilgang. Cara ligger akterfortøyd på brygga til Steinar.
lørdag 17. juli 2010
Rosendal
Fra konserten i Baroniet i går
Var ute med dårlige kamerater i går, så jeg sto opp seint, og satt helt stille.
Etter hvert har jeg montert 12 volt uttaket i cockpiten og NMEA in på kartplotter`n.
Var ute med dårlige kamerater i går, så jeg sto opp seint, og satt helt stille.
Etter hvert har jeg montert 12 volt uttaket i cockpiten og NMEA in på kartplotter`n.
fredag 16. juli 2010
Mosterhamn - Rosendal
Var tidlig oppe idag og fridykka i havna i 14,2 grader. Fant ikke dekslet til kartplotteren.
Avgang Mosterhamn kl 0930.
Avgang Mosterhamn kl 0930.
Satte fokk, for jeg hadde vinden inn styrbord 120 grader. Økte med fullt storseil, vind 6 - 8 sek. m. Så starta kastevindene på opp til 19 sek.m. Etter 4 omganger med kastevinder, fikk jeg endelig ned storseilet. Er redd jeg må sjekke fokka. Håper jeg ikke ødela seilet idag.
Underveis passerte jeg Stord, der det lå en oljeplattform.
Fortøyde i Rosendal ca kl.1500, i 14 sek. m med baugen mot vinden og akter inn mot gjestebrygga. Men vinden snur hele tiden. Var forøvrig rett ved en skypumpe rett før innseilinga.
Fjellene rundt her er kjempehøye og stupbratte og vindene blir også deretter. Kommer stupende ned fra fjellene fra alle kanter.
På plass i havna ble en ankerdram til to stk. Dr. Nielsen med øl. Slokna tvert.
Nå skal jeg sjekke Baroniet i Rosendal. Trenger en tre retters!
Underveis passerte jeg Stord, der det lå en oljeplattform.
Fortøyde i Rosendal ca kl.1500, i 14 sek. m med baugen mot vinden og akter inn mot gjestebrygga. Men vinden snur hele tiden. Var forøvrig rett ved en skypumpe rett før innseilinga.
Fjellene rundt her er kjempehøye og stupbratte og vindene blir også deretter. Kommer stupende ned fra fjellene fra alle kanter.
På plass i havna ble en ankerdram til to stk. Dr. Nielsen med øl. Slokna tvert.
Nå skal jeg sjekke Baroniet i Rosendal. Trenger en tre retters!
Baroniet Rosendal var Norges eneste baroni og ble opprettet i 1678 av kong Christian V av Danmark-Norge. Selve slottet sto ferdig i 1665. Det drives i dag som museum med omvisninger, konserter, foredrag, teater, kunstutstillinger, overnatting og servering.
Mange kommer for å besøke den 300 år gamle rosehagen i baroniet. Hagen kan dateres til rundt 1660 og er landets eldste bevarte renessansehage. Plantene ble importert fra Tyskland.
På vei opp til Baroniet møtte jeg mye folk. Det viste seg at det var en Bjørn Eidsvåg konsert, og jeg som var så sulten!
Restauranten hadde en rett og det var til de som hadde konsertbillett, men jeg fikk tilslutt både mat,vin og det eneste reserverte bordet!! En lokal pølse lik Vossakorv, kålrotstappe, stekte potetbåter nydelig anrettet og husets rødvin. Skulle nok valgt øl og snaps, men jeg forsto ikke hva dama ville servere meg :-)
Etter kl 2000 forsvant alle gjestene på konsert og jeg slappa av med kaffe, for konserten var jo utsolgt.
Jeg tusla bort til porten og vips var jeg på konsert, dama solgte kr 360,- bill. til kr 200!
Etter konserten var stemningen hos meg på festenivå.
Marianne og Steinar ble mine nye venner. Veldig hyggelige og vi hadde det som om vi har kjent hverandre lenge.
Det ble pub-besøk med levende musikk og servering av mat og drikke.
Etter puben ble det besøk i Cara og den nyinnkjøpte båten til Marianne og Steinar. Nattmaten var deilig Marianne!
Avtalen er nå at vi skal møtes i Fyksesund i nærheten av Øystese. Steinar er bonde på småbruket sitt og snekker. Marianne er lærer og har bodd ett år på Fyksesund - Porsmyr.
Fjelltur med utsikt til fjorden, fjellene og Folgefonna frister.
Bilde av Marianne og Steinar er tatt seint og med mob.
torsdag 15. juli 2010
Mosterhamn
Mosterhamn ligger i Bømlo kommune i Sunnhordland i Hordaland fylke. Tettstedet har rundt 1 170 innbyggere.
Da kristningen av Norge startet i vikingtiden, hadde Moster en sentral plass. Ifølge Snorre var Moster det første stedet som Olav Tryggvason gikk i land da han i 995 kom fra England for å kreve kongsarven sin og for å kristne landet. I 1024 kom kong Olav Haraldson og bisp Grimkjell og den eldste kristenretten i Norge ble innført vedtatt på Mostratinget.
«Da kong Harald var nesten 70 år gammel, fikk han en sønn med Tora Mosterstong. Hennes ætt var fra Mosterhamn. En bronsestatue av henne står idag i Mostraparken, og det er innstiftet en egen Tora Mostrastongpris som deles ut i forbindelse med Kristkongane på Moster. Håkon den Gode, Olav Tryggvason og Olav Haraldson var også her.
Jeg gikk på land seint i dag for det har regnet å blåst så mye at dekselet på instrumentene ute har blåst bort!
Vurderer å dykke, men har ikke tatt avgjørelsen ennå. Det er tross alt inne ved kaia så det skulle være mulig å finne.
Jeg har vandra gjennom kulturløypa.
Besøkte også Moster Amfi som har sitteplass til 1200 mennesker. Dette var opprinnelig en kalkgruve fra middelalderen. Siste kalkstein ble hentet ut på slutten av 1960 tallet og det sto lenge tomt. Man fant etterhvert ut at stedet kunne brukes til friluftsteater og amfi for historiske spill.
Etter runden handlet jeg mat på ICA.
Netttilgangen er meget dårlig så jeg får ikke til skypinga.
Besøkte også Moster Amfi som har sitteplass til 1200 mennesker. Dette var opprinnelig en kalkgruve fra middelalderen. Siste kalkstein ble hentet ut på slutten av 1960 tallet og det sto lenge tomt. Man fant etterhvert ut at stedet kunne brukes til friluftsteater og amfi for historiske spill.
Etter runden handlet jeg mat på ICA.
Netttilgangen er meget dårlig så jeg får ikke til skypinga.
Abonner på:
Innlegg (Atom)